Neden Dondurarak Kurutuyoruz?
Dondurulan meyve/sebzelerin ortamdaki basıncın düşürülmesi ile içeriğindeki suyun buharlaştırılması (süblimasyon) ve kurutulması yöntemidir.
Bu yöntemin en önemli avantajı dondurularak kurutma sonrası, meyve ve sebzelerin çok az tat ve aroma kaybına uğramalarıdır. Sıcaklığın, nemin düşük olması ve su kaybının hızlı olması ile geleneksel kurutma yöntemlerine kıyasla daha az kararma olurken, gıdaların protein yapısındaki bozulmaları en aza indirir.
Dondurularak Kurutulmuş Meyve Nedir?
Lezzetini ve besin değerlerini korurken %99’a varan nemi uzaklaştırılmış, uzun ömürlü meyvelerdir. Kuru ve gevrek bir dokusu ile konsantre meyve aromasını her tadımınızda hissedebilirsiniz. Dondurularak kurutulmuş Meyveler ambalajlarında saklandığında 25 yıla kadar dayanabileceği uzmanlar tarafından söyleniyor.
Kurutulan ve dondurularak kurutulan meyvenin farkını görebilirsiniz. Kurutulmuş meyveler rengini kaybettiği gibi küçülürler. Dondurularak kurtulmuş meyveler orijinal boyutlarını korudukları gibi, aromalarını ve protein gibi besin değerlerini de daha yüksek oranda korurlar. Dondurularak kurutulan meyveler besin değerlerinin yaklaşık olarak %98’ini korurlar.
Geleneksel yöntemle kurutulan meyveler nem oranlarının %75-95’ini kaybederler, bu oran dondurularak kurutulmuş meyvelerde %99’a kadar ulaşır. Bu sebeple dondurularak kurutulmuş meyvelerde daha yüksek oranda A vitamini, C vitamini, tiamin, niassin, riboflavin bulunur.
Neden Dondurularak Kurutulmuş Meyve Tercih Edilmeli?
- Her Mevsimde Kendi Mevsimindeki Kalitede Tüketilebilme Olanağı
Mevsiminde toplanan meyveler Dondurularak Kurutma sayesinde mevsimi olmasa bile mevsimindeki lezzeti ve aroması ile benzer kalitede tüketebilme imkanına sahip olursunuz. Ocak ayında Çilek, Haziran ayında Portakal gibi mevsimi olmayan ürünleri mevsimindeki tat ve aroma ile tüketebilme imkanı sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı destekler. - Daha Uzun Raf Ömrü
Nem oranı ne kadar yüksek ise bir ürünün son kullanım tarihi o kadar kısadır. Dondurularak kurutulmuş meyvelerde nem oranı %99’a varan oranda uzaklaştırıldığı için doğru bir paketleme ile 20-25 yıla kadar dayanabilirler.
- Hijyenik ve Tüketime Hazır Atıştırmalıklar
Dondurularak kurutulmuş meyveler, temizlik ve ayıklama gerekmeden hızlıca tüketilebilir. Kurutulmuş meyveleri yemek için hazırlık gerektirmez. Taze hallerine geri döndürmek için su eklemek yeterlidir. Ve tadı o kadar orijinaline büyük oranda yakın olması nedeniyle ayırt edemeyebilirsiniz.
- Orijinaline En Yakın Yapı ve Doku
Donduruldukları için meyveler doğal yapısını ve şeklini büyük oranda korur.
- Zengin Besin Değeri
Düşük sıcaklıklarda, basınçlı ortamda ve vakum kullanılarak dondurulduğu için besin değerleri yüksek oranda korunur.
- Yüksek Aroma
Tadı kötü olan bir besinin keyifle yenebilmesi düşünülemez. Dondurularak kurutulma yöntemi orijinal dokuyu ve aromayı yüksek oranlarda korur.
- Yüksek Çeşitlilik
Düşük sıcaklıklar kullanıldığı için bu benzersiz yöntem ile ısıya duyarlı birçok meyve kurutulabilir. Ayrıca donmuş kısmen sert yapısı ile öğütülebilir, tatlılar ve smoothielerde kullanılabilir.
- İlave Şekersiz ve Düşük Kalorili
Dondurularak kurutulmuş meyveler düşük kalorilidir ve ilave şeker içermez. Kilo vermeye çabalıyorsanız düşük kalorili dondurularak kurutulmuş meyveler tatlı ihtiyacınızı gidermede yardımcı olacaktır.
- Her Yerde Kolay Tüketilebilme Kolaylığı ve Hafifliği
Dondurularak kurutulmuş meyveler, meyve çeşidine göre değişmekle beraber sulu meyve haline kıyasla yaklaşık olarak %75 ila %90 arasında hafifler. Bu sayede ofiste, spor salonunda, seyahatlerinizde ve yürüyüşlerinizde hafif ağırlıkları ile yükte hafif kalitede ağır atıştırmalıklar olarak size eşlik eder.
Bir yanıt yazın