fbpx

Teknolojimiz ve Tesislerimiz

Dondurarak Kurutma Tarihi

Dondurarak kurutma yöntemi, Fransa’da 1906 yılında kullanılmaya başlanmış özel bir teknolojidir. Öncelikle kullanım alanı kan serumu ve ilaçlar gibi önemli maddelerin saklanması ve kolay taşınması ve bozulmanın önlenmesiydi. Sonraki yıllarda, ABD’de askerlerin besinlerinin saklanması için kullanılan önemli bir yöntem halini alıyor. Sebebi ise Dondurarak Kurutma yöntemi ile üretilen gıdalar, en önemlisi besin değerinden sonrasında ise tadı ve kokusundan bir şey kaybetmemiş olması. Kolay taşınması, hafifliği ise askerler için avantajlı olduğu için önemi gittikçe artmıştır.

Bu kullanım şekli akıllara Astronotları ve uzay yolculuğundaki süreci akıllara getirdiği için astronotların diyetlerinde yer almaya başlıyor. Sebep yine aynı lezzetli, hafif, az yer kaplıyor ve besleyiciliğini kaybetmemiş.

NASA bu teknolojinin gelişmesi için çalışmalar yaparak destekliyor ve dondurularak kurutulmuş gıda sektörünün ilerlemesini istiyor.

Uzun yıllardır ABD başta olmak üzere Avrupa gibi gelişmiş ülke mutfaklarında ve hayatlarında çokça yer tutan bu yöntem zaman içinde bizim de hayatımıza girmeye başladı.

Nasıl mı ? Kahvaltılık gevrekler, diyet ürünlerin içindeki meyveler bu yöntemle üretiliyor ve süt veya su gibi bir sıvıyla temasında dondurulmadan önceki tat ve lezzeti yaşatıyor. Hem de sağlıklı yapısından bir şey kaybetmemiş olması cazibesini arttırıyor.

Dondurarak Kurutma Teknolojisi

Dondurulan meyve/sebzelerin ortamdaki basıncın düşürülmesi ile içeriğindeki suyun buharlaştırılması (süblimasyon) ve kurutulması yöntemidir.

Bu yöntemin en önemli avantajı dondurularak kurutma sonrası, meyve ve sebzelerin çok az tat ve aroma kaybına uğramalarıdır. Sıcaklığın, nemin düşük olması ve su kaybının hızlı olması ile geleneksel kurutma yöntemlerine kıyasla daha az kararma olurken, gıdaların protein yapısındaki bozulmaları en aza indirir.

Dondurularak Kurutma Teknolojisinin avantajı nedir ?

Lezzetini ve besin değerlerini korurken %99’a varan nemi uzaklaştırılmış, uzun ömürlü meyvelerdir. Kuru ve gevrek bir dokusu ile konsantre meyve aromasını her tadımınızda hissedebilirsiniz. Dondurularak kurutulmuş Meyveler ambalajlarında saklandığında 25 yıla kadar dayanabileceği uzmanlar tarafından söyleniyor.

Kurutulan ve dondurularak kurutulan meyvenin farkını görebilirsiniz. Kurutulmuş meyveler rengini kaybettiği gibi küçülürler. Dondurularak kurtulmuş meyveler orijinal boyutlarını korudukları gibi, aromalarını ve protein gibi besin değerlerini de daha yüksek oranda korurlar. Dondurularak kurutulan meyveler besin değerlerinin yaklaşık olarak %98’ini korurlar.

Geleneksel yöntemle kurutulan meyveler nem oranlarının %75-95’ini kaybederler, bu oran dondurularak kurutulmuş meyvelerde %99’a kadar ulaşır. Bu sebeple dondurularak kurutulmuş meyvelerde daha yüksek oranda A vitamini, C vitamini, tiamin, niassin, riboflavin bulunur.

× Şimdi Bize Ulaşın!